Среден слойСреден слой

Средният (или междинен) слой се състои от една или повече дрехи, поставени над отвеждащия влагата основен слой.


Основното предназначение на този слой е осигуряването на изолация. Той е проектиран да задържа телесната топлина, чрез образуването на затворен въздушен джоб около вас. Този неподвижен въздух ограничава топлообмена между тялото ви и обкръжаващия ви студ, като по този начин ви изолира от него.

Като допълнение към осигуряването на по-голяма изолация, междинният слой трябва също така да има и свойството да отвежда влагата, която получава от основният слой. Тази влага трябва да бъде прехвърлена към външният слой, откъдето да бъде отделена в пространството.

Средният слой обикновенно включва една или повече дрехи, направени от материи катовълна, полиестер или пух. Препоръчително е да избягвате дрехите с пух, защото той губи почти всичките си изолационни качества, когато се намокри. Това може да се окаже истинска катастрофа, ако се намирате в много студени условия.

Вълната има невероятното качество да продължава да топли, дори след като е мокра, но за сметка на това пък съхне твърде бавно. Памучните материи трябва да се избягват, защото губят изолационните си качества когато се намокрят, а и съхнат много трудно.

Вместо една тежка дреха, която да ви служи за среден слой, по-добре е да вземете няколко леки или средно дебели такива. Например това може да са поларено яке, вълнен пуловер и синтетична блуза. Предимството на тази комбинация е възможността да ги комбинирате според нуждите. Например в по-топъл ден може върху основният слой да носите само полареното си яке. Когато започне да застудява, можете да облечете и вълненият си пуловер или блуза, за да увеличите изолацията.