Основен слойОсновен слой:

 Основният слой е познат още като вътрешен слой. Това са дрехите, които носите директно върху кожата си.

Главното предназначение на основният слой е да отвежда влагата далеч от тялото ви и да я прехвърли към по-външните слоеве, откъдето евентуално да се изпари. За да става това по-ефективно, основният слой трябва да приляга плътно към кожата ви, за да бъде в контакт с влагата още в момента, в който тя се появи.

Другото предназначение на вътрешния слой е да осигури известна изолация от студа.Въпреки, че това не е основното му предназначение, в екстремно студени условия основният слой помага на останалите слоеве да ви запазят топъл.

Материята на основния слой трябва да абсорбира по-малко от един процент от теглото си във влага, за да могат да изсъхват бързо. Съвременните синтетични материи, които се използват за направата на основния слой, включват полипропилен и капилайн (capiline). За тези, които предпочитат естествените материи, подходяща е коприната. Тези материи задържат толкова малко вода, че излеждат почти сухи, дори след като са били току-що извадени от водата.

Други използвани материи са комбинациите от полиестер и вълна. Основно те се използват когато е нужна максимална изолация от студа, в допълнение към отвеждащата влагата функция.

В зависимост от метеорологичните условия, които очаквате, основният слой може да има различна дебелина:

Лекият основен слой се използва в периоди на интензивно физическо натоварване, когато изискването да останеш охладен и да се отведе влагата далеч от тялото е от особенна важност.
Средно дебелите основни слоеве са малко по-плътни и тежки. Освен че могат да отвеждат влагата далеч от тялото, те предлагат и по-добра изолация от леките материали.
Тежките основни слоеве се използват в условия на екстремен студ.

Препоръчително и практично е да вземете един лек и един средно дебел основен слой, отколкото едно тежко и дебело вътрешно облекло. Това е по-удобно, тъй като според обстоятелствата може да носите или едното, или двете едновременно.