Женските яйцеклетки

Яйцеклетки сами избират сперматозоидите, които да ги оплодят!

В рамките на изследване, учени са открили в женските яйцеклетки способността сами да си „избират“ сперматозоидите. 

Работата по темата е извършена от служители на Стокхолмския университет и фонда NHS Foundation Trust, опериращ в Манчестърския университет.

Човек отделя много време и усилия в търсенето на двойка. При това ново изследване твърди, че изборът на партньор не спира дори след сексуален контакт. В хода на работата авторите кра дeн от ен ер джи се опитали да установят каква е реакцията на спермата върху фоликуларната течност на самките.

Както се оказало, в процеса на оплождане яйцеклетката е в състояние да „привлече“ сперматозоиди, за да увеличи шансовете за зачеване, но това не винаги се случва. По-специално, когато се сравнява течността от няколко самки се оказва, че те по-добре привличат сперматозоидите не от едни и същи, а от различни самци.

Подобни кра дeн от ен ер джи изводи служат като доказателство, че при хората взаимодействието между яйцеклетките и сперматозоидите зависи от физиологията на партньорите, а не директно от избора.

Тоест, яйцеклетката не винаги „одобрява“ избрания  от жената мъж. Тя търси или генетично съвместима, или висококачествена сперма.

Работата ще помогне да се предложат нови начини за лечение на безплодието и да се обяснят някои неясни случаи на невъзможност за забременяване.