Растителна защита без препарати

Поне 5 полезни рецепти за борба с вредители по растенията без химични препарати за растителна защита. 

Екологична борба с литните въшки без химични препарати за растителна защита 

Борба с листните въшки по овощните култури, фасула и краставицата.

Растенията се третират с извлек от 200 g ситно нарязан кромид лук, накиснат в 10 l вода за 15 часа. Прецежда се и се прилага преди завиването на въшките в листата. За по-добър ефект като прилепител се използва 10 ml течен сапун, който се прибавя към извлека.

Същият извлек е ефикасен и срещу паякообразуващия акар при ябълката, крушата и краставиците. Използва се по време на вегетацията няколко пъти през 7 дни.

 

За борба с листните въшки, акари и други вредители по сливата вместо препарати за растителна защите може да се използва 

извлек от чесън, с който растенията се пръскат неколкократно през 7 дни. На ситно се нарязват 3 средно големи глави чесън, заливат се с 10 l вода с температура около 25 °С и се оставят да престоят 7 часа. Със същия разтвор могат да се третират и саксийни цветя.

 

Листните въшки, плодовите червеи и ларвите на пеперудите при овощните и зеленчуковите култури може да се унищожат със следния разтвор без препарати за растителна защита:

нарязват се на ситно 1 kg доматени растения и се накисват в 1,5 l вода. След 1 час извлекът се прецежда, разрежда се със 7 l вода и се прибавят 5 ml течен сапун или друг прилепител.

 

Борбата с листните и щитоносни въшки, акари и други вредители при цветните растения и някои овощни култури, като ябълка, слива и ягода се извършва с извлек от кори от цитрусови плодове.

Половин килограм кори от лимони, портокали и мандарини се смилат и получената каша се налива в тъмна бутилка от 1,5 l. Допълва се догоре с топла вода с температура около 40 °С и се затваря веднага. Сместа се оставя за 5 денонощия на тъмно и топло. Прецежда се и се прехвърля веднага в по-малки съдове, които се държат на тъмно и хладно. За приготвяне на работен разтвор 100 ml от концентрата се разрежда с 8–10 l вода и се добавят 10 ml течен сапун или друг прилепител. Пръскането се редува с екстракт от чесън или люти чушки.

 

Екологична борба с голите охлюви без химични препарати за растителна защита

Срещу голите охлюви и морковената муха вместо препарати за растителна защита

 между морковите и ягодите плитко се заравя нарязан на парчета лук.

 

Екологична борба с гъсениците без химични препарати за растителна защита

 

Срещу гъсениците в ранните стадии от развитито им, листните и щитоносните въшки при цветята и някои овощни култури са

лютите чушки. 100 g от тях се накисват в 2 l топла вода за 5 дни. Извлекът се прецежда и се добавят 3–4 ml течен сапун. Пръска се през интервал от 7 дни.

 

Екологична борба с лафри на плодовите червеи без химични препарати за растителна защита

Борбата с ларви на плодовите червеи, акарите, листогризещите гъсеници и зелевия молец

може да се извърши с

обикновен пелин. Той се бере по време на цъфтежа. Използва се около 2,5–3 kg растителна маса, която се накисва в 10 l вода за 24 часа, след което се вари 30 min. Разтворът се прецежда, преди пръскане се разрежда с вода в съотношение 1:1 и към него се прибавят 10–15 ml течен сапун.

 

Тютюневият извлек е особено ефикасен срещу всички видове листни въшки, листните бълхи и оси, зелевия молец, трипсовете и др. Приготвя се, като се натрошат на ситно 100 g сухи тютюневи растения или отпадъците от тях и се залеят с 2,5 l топла вода. Оставят се да престоят 2 дни и се прецеждат. Полученият извлек се разрежда с още 2,5 l вода и се прибавят 8 ml течен сапун или друг прилепител. Пръска се 2–3 пъти през 10 дни.

Срещу листните въшки и акари по овощните и зеленчуковите култури може да се използват 0,5 kg свежи растения от хвощ. Накисват се в 5 l топла вода за 2 денонощия, прецеждат се и се разреждат с вода в съотношение 1:5. Към 15 l от работния разтвор се прибавят 20 ml течен сапун.

 

Ефикасен срещу листните въшки, листните бълхи, дървеници и паяжинообразуващите акари

е извлекът от татул. Използват се 2 kg листа, цветове и пъпки, които се заливат с 2 l вода с температура около 30 °С и се варят 2 часа на бавен огън. Прецеждат се и разтворът се долива с вода до 5 l. Прибавят се 5–6 ml прилепител.

Добър ефект срещу листните въшки, трипсове, млади ларви на гъсеници по зеленчуковите и овощни култури се постига чрез използването на обикновен повет. В 8 l хладка вода за 2 часа се накисват 1 kg неразпукани пъпки и цветове. След прецеждането им в разтвора се добавя 10 ml прилепител. Пръска се през 7 дни – преди и след цъфтежа.

Унищожаването на листните въшки и бълхи и неподвижните форми на акарите при овощните култури може да се постигне чрез използването на 200–250 g сухи корени или 0,5 kg суха надземна маса от глухарче. Накисва се за 1 денонощие в 5 l хладка вода. Първото пръскане е при разпукване на пъпките, а второто – веднага след прецъфтяването. Следващите третирания се извършват през около 2 седмици.

Екологични зеленчуци - Растителна защита без препаратиИзбрани сайтове въшки