Лечебно действие на Мурсалския чай

mursalski-chai-deistvie

Целебното действие на мурсалския чай не е тайна за никого, а билката е част от народната медицина в продължение на векове. Но доколко информацията за нейните магическите сили почива на научни изследвания?

Изследвания на мурсалския чай.

В началото на нашия век под ръководство на български учени се провежда изследване в университета в гр. Лунд, Швеция.То има за цел да установи съдържащите се елементи в мурсалския чай.  Проучването потвърждава наличието на повече от 22 елемента, някои от които са изключително ценни за профилактиката на редица заболявания. Селен, желязо,  кобалт, калий, фосфор, магнезий и натрий са само част от тях.

На кои елементи мурсалският чай дължи лечебното си действие?

За селена все повече започва да се говори като елемент с изключителна роля при превенцията и лечението на заболявания, свързани с съвременния  начин на живот- туморни образования, захарен диабет, сърдечно съдови заболявания, болести на кръвта и др.

Селенът е микроелемент, който играя най-важна роля сред антиоксидантите в защитата на организма, тъй като има мощно действие и е  способен да  „обезвреди“ свободни радикали, които останалите антиоксиданти не успяват.  Освен  мурсалския чай, източници на селен са и бразилския орех, броколито, повечето пресни зеленчуци, но не трябва да забравяме, че съдържанието на селен в тях зависи от съдържанието му в почвата, където са израсли те.

Друг важен елемент, който се съдържа в мурсалския чай е магнезият, чието действие ни помага да се преборим със стреса и умората, играе важна роля при регулирането на ритъма на сърцето.  Това прави мурсалския чай  подходяща хранителна добавка, ако често чувствате умора и сте чувствителни на стрес.

Чували ли сте да казват, че мурсалският чай е "българската виагра"? Изследванията доказват и наличието на кобалт- със своето действие елемента  влияе на потентността и безплодието. Той е изключително важен и за кръвообръщението и имунитета.  Особено застрашени от недостиг са хората, които не консумират месо, пушачите и тези, които прекаляват с алкохола, тъй като тези навици са способни да намалят количеството от елемента в организма ни.

Доказано е, че билката повишава имунитета и има положително действие при анемии- в тази посока влияят включително желязото и наличието на мед. 

Това са само част от елементите, които се крият в основата на  действието на мурсалския чай. Благодарение на проучванията в областта, на тази основа е възможно скоро да се появят и лекарства, а скептиците по отношение на народната медицина могат да намерят своето успокоение в потвърдените от изследванията факти. 


КоментариИзбрани сайтове действие

Столетово пее и танцува-за любовта към българското

Столетово е едно от селата в карловската община с изявени културни събития, които всяка година с нови сили възраждат духа на българското народно творчество. Местните се стремят да пазят корените си и да ги предават на идното поколение. Едно от най-значимите културни събития, които се провеждат в населеното място, е Национален фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува“. Вече 12 години подред НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ и кметството в Столетово,...

Кошмар в Калояновско: Пиян циганин блудства с българско момиче

Поредно циганско безчинство е извършено в Пловдивско. Вчера криминалисти от РУ Хисаря са арестуваk 41-годишен циганин от карловското село Певците. Ангел А., е закопчан за извършени блудствени действия с момиче на 18 години. ПБ Новинар научи, че гнусната случка се е разиграла в едно от селата на община Калояново. Циганинът е имал намерение да изнасили девойката, която е българка и не е от неговия етнос, за щастие не е успял. Наглата циганска...