»стори€та на тениса в Ѕългари€

1896 г. се см€та за рождената дата на тениса в Ѕългари€. “огава в —офи€ се създава първата тенис организаци€ в страната – —офийски тенис клуб, който постро€ва и първото игрище. ѕрез 1911 г. е учреден и Ѕългарски€т спортен клуб, в който водещ спорт е тенисът. ¬ следващите години бро€т на игрищата в Ѕългари€ се увеличава и тенисът започва да се развива освен в столицата и във ¬арна, –усе, ¬идин, Ѕургас, ямбол, ѕловдив,  азанлък.

ѕърви€т турнир по тенис се провежда през 1911 г. за купата „–омеро и ƒосмет“. ƒържавни първенства се организират от 1925 г. √одина по-късно български тенисисти участват в първата международна среща в Ѕудапеща срещу ”нгари€. ѕрез 1927 г. се провежда първи€т турнир за жени за купа „ ора“.

Ѕългарската федераци€ по тенис се учред€ва през 1930 г. от най-големите клубове в страната, а през следващата година става член на ћеждународната федераци€ по тенис. Ѕ‘“ започва организирането на държавни клубни първенства от 1937 г., когато ј—-23 побеждава Ѕългарски тенис клуб и става първи€т клубен шампион на страната. ќт 1964 г. Ѕългари€ участва в  упа ƒейвис, а от 1966 г. – и във ‘ед  ъп.

“енис корт - процедури и начини за поддръжката на изкуствена трева xард корт, зала, клей! ¬идове кортове  гледай още ї www.ontariosport.net 


 расив спорт! »зграждане, поддръжка, проектиране на тенис кортове и игрища - терени за игра на тенис  гледай още ї ontariosport.net