Защо боята става на валяци?

Причината е в начина на нанасяне. При разнасянето на стената се качва с валяка различно количество боя. Когато натиснем валяка към стената, боята от него излиза от двете му страни и прави ивици. Тези ивици трябва да се..

Повторят с валяк  и боята да се разнесе равномерно по стената или тавана. Когато това нанасяне е неравномерно се получават участъци с повече или по-малко боя. Участъците с повече боя стават леко релефни и са предимно вертикални. Лошото е, че когато боята още е мокра, тези ивици не се забелязват – проличават чак след изсъхване. Ивиците  се забелязват  в зависимост от посоката на гледане. Ако гледаме срещу светлината  – веднага се виждат, ако сме с гръб към светлината ивиците не се виждат. На практика ивиците представляват неравномерно нанесена боя и ние виждаме отражението на светлината от една неравна повърхност. Ефекта е доста силен ако боята е била по-гъста и не е нанесена равномерно. Тогава ивиците освен че се виждат, може и да се опипат с ръка.


Как да се предпазим от този нежелателен ефект? Ето няколко правила:


1. Ако боята е много гъста я разредете с малко вода, но не много, защото може да  промените цвета и ще намалите покривността.

2. Работете винаги срещу светлината – мократа повърхност отразява веднага неправилното нанасяне и ще го забележите веднага. Ако сте с гръб към светлината няма да виждате неравномерното нанасяне и със съгурност ще има пропуски.

3. Ползвайте валяк с къс косъм. Той поема по-малко боя и при натиск отделя по-малко боя в страни. Големите и рошави валяци поемат в себе си повече боя но са за професионалните бояджии, които пестят време и нямат такива проблеми с ивиците.

4. Когато боята във валяка свърши, преди да го натопите отново и да намажете следващия участък прекарайте валяка, който вече е полусух по  целия участък, който сте намазали с последното потапяне, но със съвсем слаб натиск. Така валяка ще обере в себе си тези релефни участъци, които сте пропуснали и не сте видяли. Така повърхността на боята става равномерна и няма да имате ивици.

5. Можете да контролирате процеса- дали няма ивици много лесно, ако сложите една нощна лампа в ъгъла на стената и работите срещу нея. Светлината от нея се отразява от мократа боя и ще ви покаже и най-малкия пропуск върху стената.


Какво да правим ако вече има ивици?


Това вече е по-сложно, но има решение. Взимате си от най-близкия магазин нещо утешително. Сядате върху кофата с боя, консумирате утешителната напитка и убеждавате половинката, че боята е ужасно калпава. Обвинявате фирмата, която прави такива некачествени продукти, но вие ще се справите с проблема въпреки всички ивици.
– След като изсъхне добре боята минете със ситна шкурка участъците с ивици. Като прокарате ръка по стената релефа на боята просто се напипва – изшкурете го внимателно.
– Боядисайте отново, като внимавате да не оставяте ивици.
– Ако това не ви се прави обърнете отрицателния ефект в положителен. Оградете с тиксо участъците с релефните ивици. Направете правоъгълни форми, които да са симетрични на размера на стената. С малко оцветител засилете цвета на боята да стане по-тъмен. Боядисайте дефектните участъци с по-тъмния цвят и свалете тиксото. Ще получите раздвижена арт стена. Ако размерите на правоъгълниците са симетрични става изключително красиво. Може да сложите и контрастен цвят вързан с мебелите, но с него не бива да се прекалява.
Последно – ако имате бояджия в къщи и той направи стената на валяци и ви обясни, че боята е виновна, а не той – просто го изгонете и не му плащайте




производство на разредители

Производство, доставка и спедиция на разредители, окислители и всичко необходимо за боята.  производство на разредители  www.alelbg.com гледай още »