Какъв е смисъла?

 Какъв е смисъла за децата? Образованието какво е за децата ни? Смислено ли ни е образованието за децата? И ето ни изправени отново пред същата дилема... Образованието и децата. Има ли смисъл нашите деца да продължът ущилището си? Самите деца имат ли право на мнение? 

Ниската грамотност на българските ученици - деца изместват много по-сериозния проблем, като образованието на децата, ущилища за децата?  Рядко това, което децата са научили дори за отличен, води до някакъв практически резултат и осмисляне на живота им.

Но нека  не забравяме, че децата няма да са вечно деца.И така  казано, производителността не се увеличава, въпреки оценките изкарани от децата на изпитите и техните  амбиции. Високите постижения на децата от зрелостните изпити по литература не са увеличили осезаемо българските автори, в които да не личи патриотична революционна жилка и вечно тлеещ възрожденски плам, а да се усеща духът на космополитността, характерен за редица румънски или сръбски автори.

Всички тези деца, а сега кадри  на математическите гимназии, колкото и успехи да имат по света, не допринасят осезателно за качествената промяна в приложението на математиката в българския бизнес. Общото между липсите на качествено подобрение вследствие на високите резултати е, че те в по-голяма степен училищата са възпитали децата, като перфектните емигранти, но не и личности, които да мислят как да допринесат със своите постижения за подобряване на предприемаческата и производителна нагласа на социума, от който произхождат, а така да облагодетелстват в образователен план и своите деца.  Такова образование на децата е с напълно консуматорска същност и минимален общ принос, за обществото и едно следващо поколение деца.