Видове шофьорски курсове

Видове шофьорски курсове

Научихме, че в България се предлагат различни категории шофьорски курсове, спрямо това какво превозно средство хората искат да шофират. Видяхме основните категории и какво включват те:

Шофьорски курс Категория "B" - Леки автомобили:

Това е най-разпространената категория и включва обучение за шофиране на леки автомобили с общо тегло до 3.5 тона. Научихме как се предоставя както теоретично, така и практично обучение, като се включват основните правила на пътя, маневри, паркиране и други умения на шофирането.

Шофьорски курс категория "B автоматик" - Леки автомобили:

Това е вариант на шофьорски курс "категория B" и включва обучение за шофиране на леки автомобили с автоматични скорости и общо тегло до 3.5 тона. Видяхме, че този курс включва както теоретично, така и практично обучение, като основните правила на пътя, маневри и паркиране са също включени в програмата, а правоспособността, придобита чрез него, дава право само за шофиране на автомобили с автоматични скорости.

Шофьорски курс категория "B комбиниран"

е шофьорският курс, който дава практическите умения и правоспоспобност за управление на всички типове леки автомобили, включително:
- лек автомобил с ръчни скорости
- лек автомобил с автоматични скорости
- електромобил

Шофьорски курс категория "C" - Камиони:

Тази категория включва обучение за шофиране на камиони с общо тегло над 3.5 тона. Видяхме, че курсът обикновено включва теоретични уроци, практични упражнения и обучение за безопасност при товарене и разтоварване.

Шофьорски курс категория "D" - Автобуси:

Виждахме, че тази категория включва обучение за шофиране на автобуси за превоз на пътници. Курсът обхваща теоретично обучение за правилата и предписанията за автобусния транспорт, практични упражнения за маневриране и безопасност на пътя.

Шофьорски курс Категория "A" - Мотоциклети:

Видяхме, че тази категория включва обучение за шофиране на мотоциклети. Курсът обхваща както теоретично, така и практично обучение, като основите на шофирането на двуколесни превозни средства, безопасност на пътя и умения за маневриране.

Това са само някои от основните категории шофьорски курсове в България. Видяхме, че всяка категория може да включва различни степени на обучение, в зависимост от интензивността и изискванията на програмата за обучение, предлагана от учебния център.