Системи за култивиране на вода - Water culture системите имат най-простият механизъм, в сравнение с останалите 6 вида системи. Въпреки, че технически са много по-опростени, те са високоефективни. Тези системи са популярни не само сред домашните градинари, но и сред големите производители. Това се дължи на лесната и нискобюджетна  концепция.  Въпреки това има голямо изобилие от изобретателни начини за използване на системите Water Culture.

Как функционира системата Water Culture:  Растенията всъщност  са окачени в кошнички над хранителния разтвор в резервоара. Корените висят надолу през решетките на кошничките и са потопени директно в хранитения разтвор през цялото време 24/7. Корените не се задушават, защото получават въздуха и кислорода , които са им необходими от въздушните балончета издигащи се през целия разтвор, както и от разтворения във водата кислород.

Колкото повече мехурчета – толкова по-добре. Водата трябва да изглежда така, сякаш ври и издигащите се мехурчета да бъдат в директен контакт с корените.  Всъщност съществуват два начина за осигуряване на аерация и разтворен кислород в хранителния разтвор: 

- чрез аквариумна въздушна помпа с въздушни камъни и тн. (колкото по-малки и повече на брой са мехурчетата, толкова по-голяма е контактната повърхноист с водата => толкова по-добре);

- чрез падаща вода: Въпреки, че този метод не е популярен сред домашните производители, повърхностната реакция от падане на водата, която се пръска наоколо, е друг много добър начин за аериране на хранителния разтвор.  Колкото по-високо пада водата и / или колкото по-голямо е нейното количество, толкова по-голяма е аерацията (разтворения кислород). Този метод на аериране в Deep Water системите е по-често срещан при търговските производители, тъй като те използват много по-гоолеми обеми вода, в сравнение с домашните производители.