The N.F.T. system (Nutrient Film Technique)

NF.T. система (Техника на хранителните филми) - N.F.T. Системите (Nutrient Film Technique) са доста  популярна сред домашните градинари  главно поради това, че дизайнът им е много опростен. N.F.T. системите са най-подходящи и са най-често използват за отглеждане на по-малки бързорастящи растения, като например различни видове марули,  билки, бейби спанак и тн.

NFT системите обикновено се състоят от:

Въпреки огромното разнообразие в дизайна на N.F.T. системи, всички те имат една и съща характеристика - много плитък поток от хранителен разтвор.  N.F.T. системите се изливат каскадно надолу през тръба. Където голите корени на растенията влизат в контакт с водата и могат да абсорбират хранителните вещества от нея. Основният недостатък на N.F.T.  е, че растенията са много чувствителни към прекъсванията в потока на водата, породени от спиране на електрозахранването (или поради каквато и да е друга причина). Растенията ще завяхват много бързо, когато водата спира да тече през системата.

Начинът по който работят NFT системите е сравнително прост. Хранителният разтвор се изпомпва от резервоара, тънък слой (филм) от него протича през всеки канал с растения и овлажнява корените. Тъй като каналът е под лек наклон, излишният разтвор изтича през ниският край на всяка от тръбите обратно в резервоара и така разтворът отново се връща в системата. 

Независимо от това, че хранителниря разтвор преминава през тръбите на много плитка струя, цялата коренова маса остава влажна. Корените, които не са натопени, получават напълно достатъчно влага от въздуха в тръбата, като по този начин имат и диртектен достъп до кислиород.   

Препоръчваният дебит за N.F.T. система обикновено е между 1 и 2 литра за минута за всяка растежна тръба (60 до 120 литра на час). За разсади, препоръчителната скорост на потока може да бъде намалена наполовина, а след това се увеличава с нарастването на растенията. Случаи, в които скоростта на потока е много по-висока или по-ниска от тази, могат да бъдат свързани с недостиг на хранителни вещества. Недостиг на хранителните вещества понякога се наблюдават, когато тръбите са по-дълги от 10 - 15 метра. Въпреки това е доказано, че този проблем бива елиминиран при поставяне на втора линия за подаване на хранителни вещества в средата по продължение на растежната тръба.