Drip Системи - Капково Напояване

Drip системите за капково напояване са един от най-широко използваните видове хидропонни системи по света, както за домашните, така и за търговските производители. Това е главно защото концепцията им е проста и се нуждае от няколко части, но все пак е много универсален и ефективен тип хидропонна система. Начинът, по който функционира капковата система, е чрез накапване на хранителен разтвор върху корените на растенията, за да ги поддържате влажни.

Капковите системи могат да бъдат подходящи както за малки, така и за големи растения, но са особено полезни за такива, чиито корени заемат голяма площ. Това е защото не са необходими големи обеми вода за да се напои системата, а капковото напояване работи много добре и на големи пространства, както и при използване на голямо количество растежна среда за големи растения.  

Начинът по който функционираткапковите системи е много прост. Хранителният разтвор се изпомпва от резервоара през тръби до повърхността  на растежната среда,оттам накапвапрез дрипер. След като разтворът вече е напоил корените и растителната среда, благодарение на гравитацията  той се отича по тръби, насочени обратно към резервоара.  Важно условие е, че саксията с растението трябва да бъде най-малко на 15-20 смвисочина от горната част на резервоара, така че да може гравитацията сама да си свърши работата.

Има два вида системи с капково напояване.

Рециркулационни капкови системи / (системи с пълно оползотворяване на разтвора)

За домашните производители рециркулиращите капкови системи до момента са най-често използваните. Системите за рециркулация на разтвора просто се отнасят до повторно използване (циклизиране) на използвания хранителен разтвор, след като разтворът овлажни корените, той се връщат обратно в резервоара, където може да се рециклирапрез системата, като се използва отново и отново. Рециркулационните системи също се наричат системи за „оползотворяване“, тъй като се отнася до възстановяването на използвания хранителен разтвор, така че да може отново да се завърти през системата.

Както във всяка хидропоинна система, която рециркулира, така и при капковата,  с течение на времето разтворът  може да се измени по отношение на pH и концентрация, тъй като растението изразходва хранителните вещества от водата. Заради това се налага периодична проверка на pH и EC нивата и тяхното нагласяне при необходимост. Също така и редовна смяна на разтвора , за да се поддържа баланс на хранителните вещества.

Съвети за употреба:

Какви инжектори/дрипери да използваме:

• керамзит и растежни кубчета – стуйни инжектори

• кокос, почва, 60/40 - капкови инжектори

Посаждане:

•                ако гледате в кубчета каменна вата, не забравяйте да махнете цялото покривно найлонче.

•                Старайте се да не претрупвате с пръст и да не заравяте листата на растенията.

•                Ако използвате керамзит или каменна вата – първо добре ги омокрете и оставете водата да се изтече, преди да пресадите растението.

•                Почва и кокос е редно да са влажни.

•                Използвайте таймер, за вкючване и изключване на напоителните цикли.

•                Прибавете храна в резервоара по програма, предвид периода в който се намират растенията ви.

•                Преди стартирането на системата, отворете клапана и оставете помпата да повърти течността за около 5 минути.

Съвети за напояването:

•                Разучете детайлно растението си за да прецените периодите на поливане.

•                Не позволявайте растителната ви среда на изъхне напълно. Омокрянето и след пълно изсъхване е много по-трудно.

Смени на напоителния разтвор:

•                Сменяйте изцяло напоителния разтвор на всеки 21-30 дни , за зрели и бързорастящи растения  –  на всеки 14 дни, като почиствате системата и нагласяте pH на новия разтвор.

•                Проверявайте често дали инжекторите работят нормално, с добра пропускливост. Използвайте превантивни препарати срещу запушвания.

•                При подмяна на напоителния разтвор, при растения отглеждани в почва или кокос, е полезно да правите едно поливане само с чиста вода, без добавки.

Поне веднъж месечно сменяйте изцяло разтвора, почиствайте системата и нагласяйте pH.

ЗАБЕЛЕЖКА: Изключвайте помпата, когато оперирате със системата.

Всички основни стъпки:

1.              Поставете растението в саксии с почва/кокос/керамзит/каменна вата

2.              Прибавете вода и торове.

3.              Нагласете таймера на 2 х 15 минути в началото, като се покачват до 5-6 пъти на ден в цъфтежа.

4.              Проверявайте pH ежеседмично. Идеалният диапазон е pH 5.8 – 6.2.

5.              На всеки 14 дни изпразвате и пълнете с нов пресен хранителен разтвор.

6.              Пригответе се за до 3 пъти по-богата реколта, отколкото при ръчно поливане

 

Не-рециркулиращи системи/ капкови системи без възстановяване на разтвора. 

Често срещани при комерсиаланите производители, докато на пръв поглед звучи като разхищение на вода и храна, всъщност комерсиалните производители имат много малко загуби в това отношение. Те го постигат, чрез прецизно изчисляване на напоителните цикли, използвайки таймери.

Поддръжката на разтвора при нерециркулиращите системи е много по-лесна, основно заради това, че разтвора не се връща обратно в резервоара за рециклиране. Това значи, че можете да напълните резервоара с балансиран разтвор с нагласено pH и няма да ви се налага повече да го следите, особено ако поддържате разтвора в слабо движение, така че по-тежките минерални частици да не се струпват на дъното.