За какви заболявания помага черният бъз?

Благоприятното действие на черния бъз лекува най-различни заболявания, благодарение на високото си съдържание на антицианови съединения, които помагат при неутрализацията на свободните радикали.

За лечение се използват всички части на растението - корените като отвара, цветовете за чай, листата за направата на отвара и плодовете като настойка.

Грип и треска


За какви заболявания помага черният бъз?

Грип и други вирусни заболявания могат да бъдат облекчени с помощта на чай от черен бъз. Той също помага за прочистване на дихателните пътища и има отхрачващо действие, което помага и при заболявания като бронхит и астма.

  
гледай още »

Лечение на настинка с чай от черен бъз


Лечение на настинка с чай от черен бъз

Простудата може бързо да бъде преодоляна с помощта на черния бъз, а редовното пиене на чай от черен бъз може дори да предотврати заболяването. Благодарение на свойството му да прочиства дихателните пътища, чаят помага и при сенна хрема и други алергии.

  
гледай още »

Задържане на вода


Задържане на вода

Чаят от черен бъз има леко диуретично действие, което облекчава задържането на вода в организма и помага за детоксикацията на черния дроб и бъбреците. А може да помогне и на хората с чести инфекции на уринарния тракт.
Черният бъз има и лек слабителен ефект, което пък спомага за облекчаване на запек, както и при подуване на корема и газове.

  
гледай още »

Лечение на стрес и тревожност с чай от черен бъз


Намалете стреса с помощта на черен бъз

Чаят от черен бъз притежава седативен ефект, който помага за намаляването на стреса и успокоява проблемите със съня. Редовната му употреба може да помогне на хора, страдащи от безсъние. Като релаксант, може също да бъде от полза на хората, които страдат от високо кръвно налягане и висока кръвна захар.

  
гледай още »

Болкоуспокояващо действие


Черният бъз има болкоуспокояващо действие

Черният бъз има и анти-възпалителни свойства. Това може да успокои болки в ставите, причинени от артрит. За облекчение на мускулните болки, билката може да се използва за бани, като се добавя към водата във ваната и цялото тяло се накисва.

  
гледай още »

Подсилване на имунната система с черен бъз


Черният бъз е имуностимулатор

Черният бъз стимулира имунната система като увеличава белите кръвни клетки. Той съдържа много антиоксиданти и витамини, които са изключително полезни за организма и предпазват от всякакви заболявания, включително развитието на ракови клетки, и по този начин действа като имуностимулатор.

  
гледай още »