5 приложения на българската роза, за които не сте чували

Лечебните свойства и здравословните качества на розата са известни още от древността. Днес българската роза се ползва за лечение на различни заболявания и е позната по целия свят. Тя се слави с антисептичното си и противовъзпалително действие. А изключителното розово масло с деликатен аромат има заздравяващ и подмладяващ ефект върху кожата.

Има древна персийска поговорка, която гласи: "Розата е единственто нещо, което може да вземете със себе си в отвъдното, защото тя не е от този свят."

 

 

Козметични ползи


Козметични ползи

Розовото масло и розовата вода, традиционно се използват за успокояване и възобновяване на кожата. Те имат противовъзпалително, охлаждащо и успокояващо действие, които помагат при суха и възпалена кожа и сърбежи. Но розовата вода може да се използва и за други възпалителни заболявания като конюнктивит например.

  
гледай още »

Лечение на стрес с розово масло


Успокоява стрес и напрежение

Според последните изследвания използването на розово масло върху кожата има успокояващ и релаксиращ ефект. То понижава кръвното налягане и забавя ускореното дишане. Вдишването на розово масло при ароматерапия намалява стреса и напрежението. А лекарите често предписват розово масло като съпътстващо лечение при проблеми със сърцето.

  
гледай още »

Лечение на настинка и грип с чай от българска роза


Настинка и грип

При възпаление, болки в гърлото и кашлица, чаят от розов цвят е изключително ефикасен. Той има успокояващ ефект, понеже българската маслодайна роза е източник на много витамини, сред които  C, D, E, A и B3, както други полезни съставки като флавоноиди, цинк, лимонена и ябълчена киселина. Чаят от българска роза може да се използва и като гаргара против афти в устата.

  
гледай още »

Менструални спазми и болки в стомаха


Менструални спазми и болки в стомаха

Локалното приложение на розово масло (в комбинация с други масла) може да бъде ефективно при успокояване на болките в областта на стомаха. Може да се прилага заедно с лавандула, градиснки чай и бадемово масло под формата на масаж.

  
гледай още »

Проблеми на пикочните пътища


Проблеми на пикучните пътища

Семената от българската маслодайна роза са и много ефективен диуретик. Те се наричат още "розова шипка". Тя също има лек слабитилен ефект и може да се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища, както и за лечение на разстройство, като се приема под формата на чай.

  
гледай още »


Коментари