Индрише при високо кръвно

В индришето се съдържа етерично масло, което помага при много здравословни проблеми – ефикасно е при болести на нервната система, гинекологични заболявания, ревматизъм и артрит, кожни болести и др.

Етеричното масло и листата на растението разширяват кръвоносните съдове, помагат на храносмилателния процес, имат антисептично действие.

В българската народна медицина билката се използва най-вече при диабет, сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Растението е известно и като помощник за премахване на упоритата кашлица.

Ако страдате от високо кръвно налягане, направете си следната рецепта с индрише:

 • Необходими са ви пет листа от индрише. Слагате ги в съд с 800 мл вода и оставяте на котлона, след като сместа заври, намалявате и изчаквате, докато сместа остане 500 мл. След това трябва да прецедите отварата и да пиете от нея три пъти на ден.
 • Хубаво е да я приемате около 20 минути преди храна. Използвайте тази отвара в продължение на един месец, а после направете почивкаотново за един месец. Ако е необходимо, повторете лечението.

   

  Преди да направите рецептата, обаче, необходимо е да посетите специалист, който да ви каже как да лекувате хипертонията си. Билките също могат да бъдат опасни, ако не се приемат правилно, затова се доверете на фитотерапевт.

  Друг ефикасен начин за намаляване на кръвното налягане помага и при диабетно състояние. Достатъчно е да се изяждат по две-три свежи листа от индрише. И при тази рецепта се препоръчва билката да се консумира преди храна – около половин час преди да седнете на трапезата.

  Последната ни рецепта включва повече продукти:

  - Направете си смес с 500 г пчелен мед, по 20 свежи листа от обикновен здравец и индрише(от него се слагат листата с дръжките). Към тях добавяте счукани в дървено хаванче 100 г орехи и 20 ядки от сладък бадем.

  Разбърквате добре и слагате четири лимона, които предварително сте смлели с машинка за месо или с блендер.

  Лимоните се слагат заедно с кората, но без семки. Накрая към сместа се слагат по 12 г тинктура от глог и валериан, както и 1 с.л. канела на прах. От тази смес се изяжда по 1 с.л. три пъти на ден двадесет минути преди храна.