Здравец при високо кръвно

Здравецът се разпространява като бурен и има 422 вида. Смята се, че родината на билкатае Източното Средиземноморие, но се е разселил навсякъде по света. Полезните свойства на растението са навсякъде – в листата, дръжките, цветовете и коренището.

Кръвният здравец има специфични качества – хепатопротективно действие и пряко влияе на черния дроб. При химио- и лъчевъздействие има мощно антиоксидантно действие. А при тромбоцитопения увеличава тромбоцитите.

Обикновеният здравец е старо народно средство за лечение на високото кръвно налягане. Използваеми части са листата, цветовете и коренищата. Те съдържат етерично масло, кетони, флавоноиди, танини и други природоактивни вещества. Многобройно проучвания са доказали умерено намаляващия кръвното налягане ефект на т. нар. кръвен здравец. Той притежава и известно успокояващо действие.

Прилага се във вид на студен извлек: 2 ч.л. ситно нарязано свежо коренище от здравеца се накисват на студено с 2 чаши вода за 8 часа. Прецежда се и се изпива на части 3-4 пъти дневно.

Можете да си направите и чай от листата на здравец – 2 с.л. накълцани листа заливате с 1 литър кипяща вода и оставяте да постоят 20 минути. Можете да подсладите с мед. Този чай, освен че може да се използва като лек при хипертония, е изключително полезен при проблеми със стомаха, при диария, при болки на червата.

B миналото здравецът се е използвал при фрактури и за лечение на онкологични заболявания. Използвали за го и против диария.

Растението е полезно за всички хора, страдащи освен от високо кръвно налягане, но и от безсъние, сърдечни и стомашно-чревни заболявания. Стрито листо на здравец, поставено върху рана, помага за съсирването на кръвта и спиране на кръвотечението.

Маслото от здравец, т.нар гераниево масло се добива от друг вид от семейството, но е също толкова ефективно за различни видове заболявания. Ароматерапията с гераниево масло е енергизираща и тонизираща. Връща баланса при умствена умора и емоционални сътресения. Няколко капки гераниево масло, разтворени във вряща вода за инхалация, вода ще събуди естествената енергия на тялото и душата.