Троскотът при високо кръвно

Колкото е полезен за здравето, толкова и пречи на работата на градинарите. Той е многогодишно тревисто растение, родом от Европа, Северна Азия, Северна Африка и Австралия и е член на семейството на ръжта, просото, овеса, ечемика, пшеницата и захарната тръстика.

И въпреки че е вредител за земеделските почви, корените още в миналото са били ценни заради своите лечебни свойства. Вкусът му е сладникав, като още в Римско време се е използвал като диуретик и за отделяне на песъчинки от пикочния мехур и бъбреците.

Коренът също е бил използван като заместител на кафето, като във времена на глад от него се е приготвяло и брашно. Младите листа на троскота могат да се консумират и в суров вид през пролетта.

Тя е с доказани качества да лекува възпалителни промени на пикочния мехур и уретрата – цистити, уретрити, за лечение на проблеми с простатата при мъжете, при подагра и ревматизъм. А приготвена отвара от корена на троскот може да се използва за външно измиване при подути крайници, както и като овлажнител при суха кожа.

От проучване е доказан и седативният (успокоителния) ефект на троскота при изследване върху плъхове и мишки. В него се съдържат още фенолни гликозиди, фруктоза, глюкоза, пектин, протеини, въглехидрати – карбовъглехидратите манитол и инозитил, както и минерали като калций, фосфор, цинк, натрий и калий. Не бива да се пропускат да се споменат и наличните флавоноиди (трицин), витамин А и В и високото съдържание на клей.

Благодарение на факта, че има пикочогонен ефект от наличната гликонова киселина в корена, тръстиката е показна при повишено артериално налягане. То е често срещано състояние, при което силата на действие на кръвта върху артериалните съдове е повишена и довежда до здравословни проблеми. Човек може да има хипертония в продължение на години, без да има някакви симптоми, което обаче не означава, че няма отражение върху организма. Може да се стигне до инфаркти, инсулти.

 

Чести причини за поява на повишено артериално налягане са проблеми с бъбреците, които обаче се лекуват благодарение на здравословните ползи от консумацията на троскот.

Също лекува тумори на надбъбречните жлези, проблеми с щитовидната жлеза, злоупотреба с алкохол, наркотици, лекарства и други. Тук на помощ отново идва троскотът със способността си да повишава отделянето на урина, а оттам и да доведе до намаляване на кръвното налягане.