Похапването на фурми е много ценно за поддържане здравословното състояние на целия организъм. Те се смятат за полезни при запек, чревни разстройства, сърдечни проблеми, анемия, сексуална дисфункция, някои злокачествени заболявания и редица други.

Фурмите са богати на витамини, минерали и фибри, благодарение на които се смятат за ценен плод, борещ се с високото кръвно налягане.

Съдържат още калий, калций, манган, фосфор, мед, магнезий, сяра, заради които много специалисти смятат, че яденето на само една фурма дневно постига балансирано и здравословно хранене.

Сред всички витамини във фурмите се откриват още тиамин (Витамин В1), рибофлавин(Витамин В2), ниацин (Витамин В3), фолиева киселина (Витамин В9), витамин А и К.

Тези древни плодове са много ценни за запазване здравословното състояние на сърдечно-съдовата система благодарение на калия, съдържащ се в тях. Те имат способността да намаляват нивата на лошия LDL холестерол, чиито плаки се натрупват по вътрешната страна на кръвоносните съдове, довеждайки до повишаването на артериалното налягане.

 

Специалистите в областта смятат, че похапване на фурми два пъти в седмицата профилактира редица болести на сърцето, включително инсулти и инфаркти.

 

Фурмите действат изключително благоприятно и върху нервната система. Само няколко фурми седмично изострят ума и бдителността у хората.

Едно от интересните качества на тези плодове е способността им да намаляват алергичните прояви у човека. Съдържащата се в тях органична сяра намалява алергичните реакции, както и сезонните алергии.

Изследвания посочват, че са много полезни са профилактика на злокачествените заболявания на корема. Те също се използват като средство при алкохолна интоксикация.

Фурмите са богати на протеини, витамини, но и на захар. Само килограм от тях се равнява на близо 3000 ккал. Затова всеки трябва да внимава при консумацията им, за да не се постигне отрицателен- вместо положителен ефект от консумацията на източните плодове.