Ами органичните торове?

Интересен е отговорът на следния въпрос: "Органичният тор по-добър ли е от изкуствения?" И отново отговорът е: Зависи! Според това, което понастоящем знаем за растенията, самото растение не прави разлика дали получава азот, фосфор, калий и т. н. от органични или изкуствени торове. То може да приема тора само в

определена химична формула, в която торът трябва да стигне до корените – в противен случай нищо не върши работа. Независимо дали приема органични торове, или не, действителните хранителни вещества не се поемат от растението според техния произход, а според нуждите на растението.  

Единствената полза от органичните торове обикновено е в това, че той е по-добър за почвата и нейните обитатели. В сценарий на крайностите хората, които използват само минерални торове, ще разрушат почвата на градината си в дългосрочен план, тъй като този тор не доставя хранителните вещества на хумуса и отпадъците, необходими за живота на почвата и нейните обитатели.  

Ако използвате органични торове, запомнете, че са му нужни поне три до четири седмици, в зависимост от времето, за да се разтвори в почвата и растенията да могат да поемат хранителните вещества. Така че, за да осигурите на растението храна през април, трябва да положите органичния тор (като рогов тор или компост) отрано през март! Минералното торене е особено подходящо, ако искате да доставите на растението много хранителни вещества относително бързо. Има също и нещо средно между двете: смесени органично-минерални торове – на органична основа и добавени минерали. 

По въпроса за добавянето на различни неща: Градинските почви обикновено имат твърде много фосфат, докато азотът почти винаги не достига. Така че невинаги има смисъл да използвате съставен тор. Ако добавите много тор, хранителното ниво може да е твърде високо (освен това многото помага, но не твърде много!). По-добре да подхранвате според това, което е нужно, отколкото да използвате все една и съща формула. Например, използвайте азотен/калиев тор вместо съединение с азот/фосфор/калий, ако почвата вече има достатъчно фосфат. Как да разберете? На всеки две години трябва да вземате проба от градинската почва и да проверявате нивото й на облагородяване. Това означава, че винаги ще сте в течение на нещата и може дори да успеете да компенсирате разходите за теста на почвата, като спестите от тора. Едното струва приблизително колкото другото. Във всеки случай този метод осигурява по-добра грижа за почвата във вашата градина. Освен това често защитава ценната подпочвена вода, тъй като в нея не се излива прекомерно наторяване. 

Но стига толкова обяснения – да започнем с практическата част! Да се разходим заедно във вашата градина: