Са много шумни

В началото, когато се появиха  термопомпите, технологията, която те  ползваха  беше със стари компресори, които имаха много по-високо ниво на шума от около 76 dB за външното тяло. Днес вече технологиите са много напреднали и нивата на шум са значително намалени. Например за  външното тяло на термопомпата Belaria, в режим отопление, стойността е 54-57 dB, в зависмост от големината и мощността термопомпата. На разстояние 5 метра от тялото стойността е около 35-38 dB, а на 10 метра от тялото 29-32 dB. Тези стойности важат, ако външното тяло се намира отпред на сградата. Те се намаляват с 3 dB, ако външното тяло е самостоятелно, но когато се монтира в ъгъл, стойностите се увеличават с 3 dB.
Основните източници на шум са вентилатора и комресора. През последните години се наблюдава сериозно развитие на компресорната технология и нивото на шума е много по-ниско от използваните преди години компресори и вентилатори.
 
Съществува разлика между общата звукова мощност от съоръженията и възприемането на звука. Усещането за шум се влияе от редица фактори, като например: начин на монтаж, звукоизолация и др.

Ето една интересна статистика за стойностите на шум от различни други  източници на шум, която ще Ви помогне да си представите как се усеща шума от термопомпите:

0 dB: тих (слухов праг), акустична лаборатория
10 dB: звукозаписно студио (необичайна тишина)
20 dB: шумолене на листа, тиха градина
30 dB: спалня (спокойствие)
35 dB: интериора в апартамент
40 dB: тих офис, тих глас, библиотека
50 dB: дъжд, тишина, спокоен ресторант
60 dB: кола в движение