Какво и защо да изберем латекс?

Латексът, като боя е:

Вид емулсия, обикновено направена от изкуствен каучук, която е подходяща за импрегниране на тъкани и хартия или за боядисване на стени. Дефинира се като „колоидна емулсия или суспензия на частиците на синтетичния или натуралния каучук във водна фаза“

Днес от латекс се произвеждат над 5000 продукта, чиято основна отличителна черта е ластичността – облекла от латекс, презервативи, ръкавици, ластици, както и едни от най-добрите възглавници и матраци.

Какво представлява латекса, като боя?

Емулсията латекс представлява:

Течност с млечен цвят, която се извлича обикновено от тропически растения посредством диагонален разрез в кората на дървета. Този млечен сок (латекс) се  образува в около 12 000 вида от покритосеменните растения. Латексът е последна преграда в тези растения. За промишлеността най-голямо значение има латексът, произвеждан от бразилската хевея.

Какво е синтетичен латекс и какво представлява той?

Синтетичният (изкуствен) латекс се изработва от синтетичен каучук, чрез емулсионна полимеризация  или чрез модификация на други подходящи полимери. Основните разлики от естествения латекс са следните:

в по-малка степен може да предизвика алергия (хипоалерген);

по-ниски разходи за производство;

в по-голяма степен абсорбира вода и няма мирис (само в първите няколко дни).

Интериор и екстериор - видове бои, боядисване с... Методи, начини, технологии, средства или...Кои са 6-те основни грешки при боядисване с латекс? Какво още трябва да знаете ?  гледай още » luxremont.bg боядисване с латекс