Съвременно изкуство от Скандинавия

Пиле със скариди - но не като от готварска рецепта

Анелия Узунова

Убийствено отвратилна видео инсталация е най-въздействащото на сетивата произведение от Нордическия фест за съвременно изкуство ДОМА, който тече в момента на няколко места в София. Огромно, празно, производствено хале в бившия Хладилен завод "Антон Иванов" в София е едно от простаствата, в което гостуват с произведенията си автори от петте скандинавски страни - Холандия, Швеция, Норвегия, Дания и Исландия. Те гостуват у нас с помощта на Северния фонд - тяхна организация, която популяризира изкуството им по света. От нашето Министерство на културата дали 2 хил. лв., а от Столичната община 5 хил. Това е от наша страна. Но всичко е прекрасно организирано, има куратори, които любезно обясняват и необяснимото и човек може да се почувства като Алиса в страната на чудесата сред представените произведения.


Пърформанса на релефа и поничката

Пред този малък олтар с череп, отшелникът запали огън

Един скандивски "отшелник", заметнат в бяла бродирана покривка и с дървена фруктиера на лицето, като маска, пали огън, почуквайки с камък върху троарна плочка. Свири на детски синтезатор и показва странни, цветни форми с водещ мотив поничката на Дънкин Донътс на проектор зад гърба си. Наоколо - стръкове клони и листа, малък череп, висяща от един клон конска опашка от фосфорециращо зелена коса. Това беше пърформанс, наречен "Скалите и водопадите на Исландия" - и да имаше някакъв релеф, който се мяркаше на фона на поничката върху цветната проекция. Научаваме, че артистът живее високо в планината, в уединение и това е неговата представа за природата в родината му. Изпълнението се случва в дъното на халето. А докато чакахме началото му, разгледахме много други изложби и инсталации, подредени там. Някои изглеждат като изложба на снимки, други - като базар на килими и индиански туники, а трети те канят да седнеш пред кино или тв екран и да гледаш. Слагаш си слушалки, за да чуеш и звука.

  
гледай още »
Гадно/страшно

Гадно/страшно

И тъкмо да се съсредоточиш, и си в пълен потрес. Следобедната ти закуска е на път да си тръгне сама и да нарисува нещо свое на пода на изложбената зала. Защото виждаш как странна бяла жена, може би самата авторка, може би жена-албинос - зашива за ухото си скарида с игла и конец. След това започва да изтърбушва пиле от вътрешностите му, а те се оказват - лигави и противни - също скариди, напъхани там. На обратен каданс се вижда как жената пие слуз със скариди от чаша, а изглежда все едно ги плюе. Опитва се да разкъса пиле, зашито като за печене с червен конец, и в невъзможността си, го разкъсва в бяс.

  
гледай още »
Извади пианото от тостера

Пиано от хляб бива подядено от гладна слушателкаИ на третото видео един полу-мъж, полу-дете с изкочило от орбитата си ляво око свири на пиано, а на слушалките към филмчето се чуват звуците от неговата музика. Те са като от детско пиано или онова, което се нарича клавесин - нещо бароково има в този звук. Човекът е точно като един от героите от Алиса - с луда бяла коса и същите дрехи като на Заека. Сяда. Взема една бучка масло от 200 гр. Намазва си пръстите, т.е. пръстите на белите си ръкавици с маслото, и започва да свири на пианото, клекнал до него на пода. Тогава постепенно започваш да разбираш, че пианото е направено от хляб - от черни и бели филии, а краката му са от парчета франзели. И пианистът не свири, а ги маже с масло. След малко идва една нахална жена с бойна походка, изтръгва един клавиш, който си отива с писък, и лакомо го изяжда и сдъвква. Гризва пак и пак с нагло изражение. Детето-мъж е огорчено. А от дупката на измъкнатата филия-клавиш се носи съскане и пуши като от счупен тостер с прегорял хляб. Странно, много странно!

  
гледай още »
Особености на отминалото време

Живота на една от артистките в снимки и колажи е едно от произведениятаМоже да видиш как изглежда времето, когато се прожектира назад лента с обърнат пясъчен часовник. И един от охранителните на завода оцени това произведение. Върви разправяй след това, че било неразбираемо или елитарно. Няма токава нещо. 

Всеки може да види как от въртящо се парче стъкло, парче огледало и светлина, се получава въртяща се на стената прожектирана планета. Тече и филм за разделени близнаци - градски и отгледан далеч в планината, които въпреки това стават хора на изкуството, всеки по свой собствен път.   Разглеждаш и живота на една авторка в картинки, колажи и странни скулптурки от плат и гипс - като сдъвкана дъвка или детска близалка.

  
гледай още »
Белите лица на Китай

Оперни певци със сценичния им грим са снимани в битова обстановкаМного интересна фото изложба на оперни артисти от Китай, заснети със сценични си грим, но в обикновените битови пространства. Направени са от скандинавка, омъжена за Китаец. Пъстри, светещи с електрическа светлина колажи те заковават с багри и форми. Колоритни са и платната, които сякаш са кубинско изкуство - обясними с това, че скандинавците имат възможност много да пътуват и затова често представят и други култури.

Изложбата в Хладилния завод и в другите пространства ще остане открита до 20-и юни.

  
гледай още »Най-търсените козметични салони и козметични центрове в София, Пловдив и Варна.  гледай още » www.zdraveto.biz 


Олесия Велинова- един изключително добър дерматолог от Русия вече работи в София, в център по естетика Персона!  гледай още » www.persona.bg 


5-те най-високо технологични козметични салони за и в София. Кои и къде са най- посещаваните и най-добрите козметични салона в София?  гледай още » www.zdraveto.biz