Няма ясни правила

Както при децата, така и при кучетата, ако няма ясни правила, това ги обърква и не води до успех в дисциплината. Ако единият вкъщи награждава любимеца за дадено поведение, а другият го наказва за него, то няма да знае как да се държи.

Ако например му е забранено да се качва на дивана, това трябва да важи всеки път. Ако не разрешавате да спи на леглото ви, не му позволявайте това само защото сте сами вкъщи, да речем. Въведете стриктни правила и се придържайте към тях, като те трябва да се спазват от всички членове на семейството.

Това е причината някои собственици на кучета особено много да се дразнят, ако са с кучето си в заведение и някой от компанията му подхвърли храна от масата. Собственикът знае колко усилия му е коствало да отучи домашния си любимец от навика да очаква подобни "подаръци" по време на хранене.

И тук, както за повечето неща около дисциплината, бъдете позитивни, а не строги, за да не травмирате кучето. Поощрявайте го за правилното, вместо да го "хокате" за неправилното поведение. Но това ни отвежда към следващата грешка...