Само с вашата компания

Кучето свиква само с вашата компания

Ако искате да отглеждате кучето си, така че това да не ви създава безпокойство, то да ви наранява с играта си или да не създава хаос вкъщи, то трябва най-общо казано да се "опитоми". Важно е този процес да започне възможно най-рано - веднага след като го осиновите или скоро след като се роди.

Работете в посока да го научите да се чувства удобно при докосване по лицето, лапите, опашката и цялото тяло, както и да свикне с бръмчене - например от автомобил или с шумно оборудване вкъщи. Добре е кучето да свикне тези неща, както и с други хора, на които да разрешава да го докосват. Това е в случай, че искате да оставите любимеца на някого да го гледа, когато пътувате. Така то няма да се страхува.

Дори за кучето, осиновено като по-голямо, е важно да го приучите да се чувства удобно с хора. Това може да стане, като в случаите на голям стрес от обстановката - шум, много хора и т.н., го награждавате за добро поведение с похвали и награди (малки лакомства например, но не прекалявайте).

Същото правете и по време на къпане, миене на зъби и ресане на козината. Опитайте да направите тези преживявания положителни за него и бъдете търпеливи, за да бъде и то търпеливо към вас или евентуален временен ваш заместник.