Лечебни свойства на черния бъз

Лечебни свойства на черния бъз

Нека започнем с това, че черният бъз е много добър източник на витамин А, като предоставя 17% от нужния дневен прием. Но най-голямо е количеството на борещия се с инфекциите витамин C, което при черният бъз е цели 87%. Други от важните съставки в бъза са желязо, калий, витамин B6 и бетакаротин.

Плодовете на черния бъз са изключително богати на фибри и антиоксиданти. Флавоноидите в него са способни да предотвратят проникването на вируси в организма и заразяването на здравите клетки. Според някои изследвания, екстрактът от бъз, наречен Sambucol, може да скъси продължителността на простуда и грип с до три дни.

Друга традиционна употреба на цветовете на черния бъз е за външни антисептични промивки и компреси за лечение на рани и за измиване на очите при възпаления и конюнктивит. Растението е използвано за козметични цели в продължение на хилядолетия, понеже дестилираната вода от цвят на черен бъз омекотява, тонизира и възстановява кожата. С цветовете може да се направи и лосион, които намалява болката в мускулите, успокоява кожни и слънчеви изгаряния и помага при обриви.

Лечебните свойства на химикалите, които съдържат както цветовете, така и плодовете на черния бъз, помагат за намаляването на подуване на лигавицата и синусите. Билкарите все още го използват за успокоение на раздразнен стомах и облекчаване на газове. Черният бъз е известен и с диуретичните си и детоксикиращи свойства, които помагат за поддържане на теглото.

 
*

Избрани сайтове черния

Най-актуални страници черния

  • Дубай - Перлата на Ориента - 5 нощувки - 21.09.2018; 11.11.2018 гледай още » ...

  • Тайнственият Лаос и Виетнам - Новото лице на Индокитай гледай още » ...

  • Нова Година в Дубай - 7н (27.12.2018 - 03.01.2019) гледай още » ...

  • Най-нови обяви

  • СЕРИОЗНА ОФЕРТА ЗА ЗАЕМ
    Електронна поща: serviceloanfrancois@gmail.com Това послание е за хора, които и

  • САРМс новите заместители на стероидите от sarms.bg
    SARMs са бъдещето на анаболните стероиди и хранителните добавки! Комбинират всич