Какви и кои са основните стъпки при и за боядисване с блажна боя?

Какви и кои са основните стъпки при и за боядисване с блажна боя?

За качествено боядисване с блажна боя е необходимо да се имат предвид и спазват някои основни изисквания.

Те са:

Никога, не бива да се допуска налагането на блажни бои върху предмети, по които има петна от бавно съхнещи животински, растителни или минерални масла. Такива петна и наслоения трябва предварително да се изчистят с натопен памучен парцал в терпентин, бензин или друг разтворител. Ако това не се направи, боята няма да изсъхне, ще лепне и ще се разруши.

При нови плоскости от чамов материал имат по-големи чепове, същите трябва да се обгорят с бензинова лампа, за да се освободят от съдържащите се в тях смоли, които ако не се изгорят, по-късно разяждат боята и излизат на повърхността.

Във всички случаи, когато се боядисват с блажна боя нови дървени плоскости, стени или тавани, боята се налага върху грундирана /безиросана/ основа с безир, ленено масло или други бързо съхнещи масла. Грундирането /безиросването/ трябва да става само,когато предмета е добре подсушен. При последователното нанасяне на следващите пластове боя плоскостите също трябва да бъдат сухи, защото влагата в дървото или между отделните пластове не позволява да се създаде здрава връзка и боята много скоро се разрушава. Грундираната /безиросана/ дървена повърхност или стена трябва да се изчака да изсъхне и след това да се пристъпи към следващата операция т.е. към маджунирането /китването/ за попълване и изглаждане на пукнатините и грапавините.

Както грундирането /безиросването/, така също и следващите отделни слоеве боя трябва да се налагат на тънки и равномерни пластове. Дебелият пласт боя потича, не изсъхва бързо, набръчква се и се разрушава.

Кои и какви са най-често срещаните грешки, които правим при боядисване с блажна боя?

Има ли нещо по-хубаво от освежаването на дома? Това дава настроение и усещане за уют и комфорт, а най-лесният начин да направите освежаване в дома си е боядисването. Колкото и лесно да изглежда то, могат да се допуснат редица грешки, които впоследствие да помрачат добрата ви идея.Кои са най-често срещаните грешки при боядисването с блажна боя, които много хора правят?

Грешна четка или валяк!

Ако изпитвате затруднения с боядисването, може да се дължи на избора ви на четка или мече за боядисване. В случай, че нанасяте латексова боя върху вашите стени, не използвайте четка или валяк с дълги мъхести косми от естествен материал. Това крие риск от поява на мехурчета по стените, тъй като с тези четки и валяци се нанася твърде много боя.

Мъхестите и пухкави четки и валяци вършат по-добра работа при блажна боя.


Оставят хартиената лепенка за отсичане на ръбове прекалено дълго!

Да направите перфектно отсечени ръбове и кантове е истинско удоволствие. Най-лесно става с прилагането на хартиена лепенка. Тя обаче може да ви изиграе лоша шега, ако я държите прекалено дълго. При отстраняването ѝ тя може да повлече част от недобре изсъхналата боя или шпакловката.

Избрани сайтове блажна