»мате ли права при полет?

¬ажно да се знае!?!

Ќезаменима част от нашето пътуване е и факта, до каква степен си знаем правата? ƒали сме на екскурзи€, почивка или делово пътуване, качвайки се в самолета, ние тр€бва да знаем правата си! » за да съумеем да съхраним лични€т си уют, и хармони€ просто тр€бва да сме малко по - осведумени. »нтересувайте се и гледайте в мрежата!!!

 

«јѕќћЌ≈“≈!!!
• јвиокомпани€та е длъжна да ви информира за вашите права.
• ¬инаги се чекирайте навреме налетището, иначе ще загубите правата си.
• “ечности над 100 мл. не могат да се внас€т в ръчни€ багаж.
• Ќаправете си списък на съдържанието на куфара и не слагайте там ценни вещи.

«а помощ и съвет
јко авиокомпани€та не зачете правата ви, може да потърсите съвет от јктивни потребители, както и да подадете онлайн жалба до ≈вропейски€ потребителски център - Ѕългари€, чрез интернет страницата ecc.kzp.bg, и оплакване до √лавна дирекци€ „√ражданска въздухоплавателна администраци€” към ћинистерството на транспорта (стандартен формул€р за подаване на оплакване се намира на http://caa.gateway.bg/upload/docs/ Reg26_comp_form11.doc) и го изпратете на адрес: √лавна дирекци€ „√ражданска въздухоплавателна администраци€” ћинистерството на транспорта, гр. —офи€, п.к. 1000, ул. „ƒ€кон »гнатий” є 9.

»мате билет за мечтаното пътуване до –им, но на летището научавате, че самолетът е пълен и н€ма м€сто за вас.

 ак да стигнете до желаната дестинаци€?  ой може да ви помогне и какви са ви правата?
¬ие имате права в случаите, когато полетът ви закъсн€ва, бил е препълнен или е отменен. ѕравата важат също така за всички полети, идващи и тръгващи от ≈—, както и за полети, извършвани извън ≈—, но от компании, регистрирани в ≈—. “ези права важат за всички видове полети – редовни, чартърни и ниско бюджетни.

јко полетът има закъснение?
ƒокато чакате, авиокомпани€та тр€бва да ви предложи съдействие, което включва информаци€ за правата ви и:
• в случай на закъснение от два или повече часа безплатна храна и напитки в зависимост от продължителността на чакане, както и изпращането на две безплатни съобщени€ (по телефон, факс или имейл).
• в случай на закъснение от пет или повече часа и ако решите да не пътувате, може да поискате връщане на пълната цена на билета.
• ако полетът е отложен за други€ ден, имате право на безплатно настан€ване в хотел и трансфер до него, както и право на храна.

јко н€ма м€сто в самолета?
јко имате валиден билет, €вили сте се навреме на летището, но са отказали да ви качат на самолета, имате право на компенсаци€ между 125 и 600 евро. —умата зависи от дължината на полета и от закъснението, което сте претърпели поради пренасочването.

јко полетът е отменен?
јвиокомпани€та тр€бва да ви предложи две безплатни съобщени€ (по телефон, факс или имейл), безплатна храна и напитки,  безплатно настан€ване в хотел и трансфер, ако тр€бва да пренощувате. ƒопълнително може да ви се предложи да изберете:
• пълно възстанов€ване на цената на билета в рамките на 7 дни
• пренасочване към крайната ви дестинаци€ на първата възможна дата или на по-късна дата, удобна за вас.

»мате право на компенсаци€ между 125 евро и 600 евро. —умата зависи от дължината на полета и от причиненото забав€не, поради пренасочването.

Ќ€мате право на компенсаци€, ако:
• полетът е анулиран поради извънредни обсто€телства, които са извън контрола на авиокомпани€та, като лошо време например;
• информирали са ви за анулирането 14 дни преди датата на полета; или
• пренасочването на полета ви е станало във време близко до първоначално об€вени€ час на полета.

ћо€та съпруга е в инвалидна количка – какви права има?
јвиокомпаниите тр€бва да дават предимство на инвалиди и хора с ограничена подвижност. »мате право и да получите подход€що съдействие на всички летища в ≈—. јко багажът е закъсн€л, повреден или загубен јко багажът ви е закъсн€л, повреден или загубен имате право на компенсаци€ в максимален размер около 1200 евро. Ќеобходимо е да попълните формул€р при пристигане на летището и да изпратите писмена жалба до авиокомпани€та след пристигането ви в крайната точка на пътуването в срок от 7 дни при повреден багаж и в срок от 21 дни при загубен багаж.

Ќемската компани€ ЅќЎ спира производството на јкумулатори за електромобили, заради огромните инвестиции, които тр€бва да направи.  гледай още ї www.kit93.com акумулатори Ѕош