Троскотът при високо кръвно

Троскотът при високо кръвно

Колкото е полезен за здравето, толкова и пречи на работата на градинарите. Той е многогодишно тревисто растение, родом от Европа, Северна Азия, Северна Африка и Австралия и е член на семейството на ръжта, просото, овеса, ечемика, пшеницата и захарната тръстика.

И въпреки че е вредител за земеделските почви, корените още в миналото са били ценни заради своите лечебни свойства. Вкусът му е сладникав, като още в Римско време се е използвал като диуретик и за отделяне на песъчинки от пикочния мехур и бъбреците.

Коренът също е бил използван като заместител на кафето, като във времена на глад от него се е приготвяло и брашно. Младите листа на троскота могат да се консумират и в суров вид през пролетта.

Тя е с доказани качества да лекува възпалителни промени на пикочния мехур и уретрата – цистити, уретрити, за лечение на проблеми с простатата при мъжете, при подагра и ревматизъм. А приготвена отвара от корена на троскот може да се използва за външно измиване при подути крайници, както и като овлажнител при суха кожа.

От проучване е доказан и седативният (успокоителния) ефект на троскота при изследване върху плъхове и мишки. В него се съдържат още фенолни гликозиди, фруктоза, глюкоза, пектин, протеини, въглехидрати – карбовъглехидратите манитол и инозитил, както и минерали като калций, фосфор, цинк, натрий и калий. Не бива да се пропускат да се споменат и наличните флавоноиди (трицин), витамин А и В и високото съдържание на клей.

Благодарение на факта, че има пикочогонен ефект от наличната гликонова киселина в корена, тръстиката е показна при повишено артериално налягане. То е често срещано състояние, при което силата на действие на кръвта върху артериалните съдове е повишена и довежда до здравословни проблеми. Човек може да има хипертония в продължение на години, без да има някакви симптоми, което обаче не означава, че няма отражение върху организма. Може да се стигне до инфаркти, инсулти.

 

Чести причини за поява на повишено артериално налягане са проблеми с бъбреците, които обаче се лекуват благодарение на здравословните ползи от консумацията на троскот.

Също лекува тумори на надбъбречните жлези, проблеми с щитовидната жлеза, злоупотреба с алкохол, наркотици, лекарства и други. Тук на помощ отново идва троскотът със способността си да повишава отделянето на урина, а оттам и да доведе до намаляване на кръвното налягане.
*

Избрани сайтове налягане

Най-актуални страници налягане

 • Какво е диабет и какво трябва да знаем за диабета? Диабет

 • Вижте какво време ни очаква през следващите дни

 • Отпушване на канали с механични каналопочистващи машини.

 • Какво ще е времето в първите дни на есента?

  През нощта ще има разкъсана облачност. В Дунавската равнина ще се появи умерен западен вятър. Минималните температури ще са предимно между 11 и 16 градуса. В 4.54 ч. на 23 септември настъпва астрономическата есен, съобщават от НИМХ-БАН. В неделя облачността ще е променлива, по-значителна в часовете до обяд. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който вечерта в източните райони ще се ориентира от изток, а в останалата част от страната...

  Шокираща прогноза: Незапомнена жега в Деня на независимостта, но до седмица пада първият сняг!

  Денят на Независимостта ще е най-топлият през отиващата си седмица с температури около и малко над 30 градуса. През деня ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Атмосферното налягане ще остане без същиствена промяна и ще е по-високо от средното за месеца. В Източна България ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 27°...

  Отпушване на канали

  Отпушване на канали със специализирана техника под високо налягане в София,   Пловдив, Ботевград, Мездра, Враца, Монтана, страната.  Експресно...