Обикновена шарена туршия

Обикновена шарена туршия

Продукти: зеленчуци – чушки, краставички, моркови, зелени доматчета, карфиол, зеле, малки пъпешчета, млад зелен фасул, си­ни патладжани, люти чушлета – oбщо 5 кг; 10 л вода, 3 л оцет, 1/2 кг сол.

Приготвяне: Зеленчуците се измиват и по­чистват. На чушките се подрязват дръжките, пъпешите се набождат. Сините патладжани се нарязват на филии, а зеленият фасул, ако е стар, се попарва, а ако е млад, само се почиства. Карфиолът се къса на китки, доматчетата се набождат с вилица, морковите се остъргват, зелките се режат на четвъртинки (избират се по-малки зелки). За цвят се прибавя и една червена зелка.

На дъното на съда се слага венец от вишневи клонки. Зеленчуците се нареждат на редове, заливат се с кипналия и изстинал разтвор от водата, оцета и солта. Притискат се с венец от вишневи клонки и с камък. Туршията се претака около десетина пъти. Ако по по­върхността се образуват квасни гъбички, обират се с решетъчна лъжица и се добавя толкова сол, колкото се полепи по мокра лъ­жица.

Същата туршия може да се приготви и в обикновените буркани от 800 мл. Зеленчуците се нареждат и във всеки буркан се поставя по 80 мл оцет, лъжица сол, лъжица захар. Заливат се със студена вода, като бурканът се оставя два пръста празен. Отгоре се слага китка керевиз.

Затворе­ните с машинка буркани престоя­ват 10 дни – един ден обърнати с капака отдолу, един ден с ка­пака отгоре. След това се при­бират на хладно място.