Само в новопостроени сгради

Термопомпите могат да бъдат отлично решение и за реновация на стари сгради. Изборът на точния тип и мощност  е много важен. Трябва да се обърне внимание на следните въпроси: 

Какви са вътрешните отоплителни/охладителни тела в системата, на какви работни температури са работили до сега, каква е изолацията на сградата и вида на другите ограждащи елементи - прозорци, тавани, подове, врати. Важно е също да се прецени и какви са ресурсите, които могат да се ползват - дали има подпочвени води, дали може да се ползва енергията на земята (почвата) или ще бъде използван въздухът като основен ресурс.
Термопомпите въздух-вода са много сходни с климатик с външно и вътрешно тяло с хладилна линия, свързана с две медни тръби. Вътрешното тяло се свързва със съществуващата отоплителна/охладителна инсталация. В апартаментите се препоръчват термопомпи въздух-вода, а геотермалните помпи са подходящи за къщи, особено новопостроени сгради, тъй като е необходим сондаж.
Друга препоръка е при вече построени сгради да се направи оценка на топлинните загуби, защото неправилно изчислените стойностти ще доведат до лош резултат при затоплянето и охлаждането на помещенията.