За един успешен съвместен живот и здрав съюз, увенчан с раждането на деца, съпругът, оставен насаме с вярващите, на първо място, трябва да прочете молитвената молба (дуа). Като изрече свещената фраза „Бисмила“ и сложи ръка на челото на жена си, той е длъжен да каже следните думи: „О, Аллах! Моля Те за нейното добро и доброто на нейната природа. И аз прибягвам до Твоята закрила от нейното зло и от злото на нейната природа ”(Абу Давуд, Никия, 46).

След това младоженците трябва да извършат обща молитва от две части и, насочвайки мислите си към Създателя, да го помолят: „Аллах, благослови ме в отношенията със съпругата ми (съпруга) и нея (него) в отношенията с мен. О, Аллах, утвърди добро между нас и когато се разделим, раздели ни любезно! ” В същото време мъжът води жена си, което символизира нейното смирение и послушание.

Смята се, че молитвата има успокояващ психологически ефект върху младоженците, като им помага да се справят с естественото вълнение на интимността. И точно преди интимната връзка, мъжете се съветват да прочетат дуа: „О, Аллах, те са отдали Сатана от нас и са дали Сатана от детето, което ще ни дадеш!“ (Aл-Бухари).