Отглеждане на растения с хидропоника- какво трябва да знаем

Хидропоника

Хидропоника, защо хидропоника и какво е хидропника?

Отглеждането на растения без почва се нарича хидропоника. При този метод- хидропоника за растежа им се използва хранителен разтвор от естествени елементи, необходими за растежа на растенията в почвата!

Хидропонната система е един умен начин да се отглеждат растения на малка повърхност с не толкова усилия.  Всъщност, хидропонната система е един отличен метод за отглеждане на билки или други малки растения, като репички, салати или ягоди; за последния тип е по-привлекателен, защото няма да ви се налага да стоите на колене и на земята, а просто да ги вземете докато сте изправени. Предимствата на хидропонната система са че растенията не биват ограничавани от плевели, вредители, почва или болести. Друго предимство е, че растенията нямат нужда да развиват голяма коренова система с дълги корени, за да си набавят необходимите минерали и влага. Това пък спомага на надземната част да расте по-бързо и в по-големи размери.

При използването на хидропоника оранжерията се превръща в земеделска фабрика, с изчислителни процеси и знания. Лесно могат да бъдат предвидени производствените графици и количеството на продукцията, но пък от друга страна хидропонното отглеждане изисква повече грижи и немалки инвестиции при което обаче резултатите не разочароват.

В наши дни технологията хидропоника навлиза на пазара с изцяло търговска цел. От съвсем скоро се наблюдава нарастващия брой хора, които предпочитат този начин на отглеждане на продуктите си в домашни условия. Търсенето на общността за екологично чисти продукти е основен фактор за растежа на тази тенденция, а отглеждане на растенията в хидропонна система позволява на производителите да знаят точно какво се е случило по време на растежа на растенията, и могат да гарантират, че не са използвани пестициди, които са така вредни за хората и природата.

Тук обаче остава въпроса  дали "синтетичните" зеленчуци, които не са виждали слънчеви лъчи притежават същите вкусови и хранителни свойства като органичните култури?


Хидропонни системи

Хидропоника

Избор на хидропонна система, или какво трябва да направите преди да изберете вашата хидропонна система?

  
гледай още »
Градината у дома

Декорирайте входа на дома си според фън шуи

Задължително ли е градината ви да е на открито?

  
гледай още »


Избрани сайтове растенията

Най-актуални страници растенията

  • Методи и начини за напояване на оранжерии Напояване на оранжерии

  • Как да подредим растенията у дома? Растенията у дома