Нов шанс да разгърнете Наръчника за съвременно изкуство

Наръчник за съвременно изкуство

ЩО Е СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО И

ИМА ЛИ ТО ПОЧВА У НАС?

Ако си задавате този въпрос, или всеки път се чудите за какво става дума като гледате Пикасо, за вас е курса за модерно и съвременно изкуство за начинаещи. Неговото последно издание, изобщо, започва до дни. В продължение на близо два месеца участниците ще разглеждат произведения на водещи творци от ХХ и ХХІ век, ще обсъждат промените в стила и арта, както и ключови въпроси, свързани с политиката, историята, модата, религията. Освен да възприемате изкуството по-нов, по-освободен начин, ще се чувствате и много по-компетентни да участвате в полуляните дискусии като "За или Против паметника на цар Самуил или монумента 1300 години България пред НДК.

От страна на любознателите ценители на изящното не се изисква предварителна подготовка. Важно е обаче, да имате изявен интерес към изкуството и към процена на творчеството във всичките му форми. 

Курсът, сполучливо наречен от изкуствоведката и лекторка Нада Нешева "Наръчник за съвременно изкуство" превежда  произведенията на разбираем език и намера почва за световните дискусии и у нас.

Пътешествието започва с експресионизма. Следват теченията дада, кубизъм и сюрреализъм. След това се спира на постмодернизма. 
Част от най-интригуващите теми са "Концептуализъм и нови арт практики", "Възможен ли е плурализмът в изкуството" и "Супер кич или супер реализъм", „Постмодернизмът и авторското право”, Pop Art и Dump Pop. Няколко дискусии обсъждат съдбата на паметниците – по света и у нас. Заключителната тема е посветена на гледната точка на американския критик Фредрик Джеймисън за това какво промяната в изкуството ни казва за нас самите като хора, за връзката ни с другите хора, с нашето минало и с паметта ни.
Голяма част от занятията са интерактивни, като участниците се разделят на групи, обсъждат заедно и защитават различни тези.

Лекциите са веднъж седмично. Можете да изберете дали да се запишете във вторник от 19,00, или в събота от 11,00 ч. А когато понякога не успеете за вторник, може да се присъедините към колегите в събота. Това прави графика много мобилен за всички.

Адресът е историческа стара къща в сърцето на София. Намира са на бул. Дондуков, близо до Президентството и Министерски съвет. Последният етаж! На разположение е кафе машина с ароматни капсули Лаваца, и романтична тераса с модерни дивани от дървени палети, застлани с ярки дунапрени. Там с удоволствие продължават дискусиите.

Лекциите са в просторна бяла зала с екран, на която вървят репродукциите на всички, за което говори Нада. Освен голямата маса и удобните столове, на разположение са и няколко фотьойла - тип барбарон - които създават непринудена атмосфера и в тях може да се отпуснете и да слушате в захлас като в кино.

Аудиторията на предишните две нива на курса беше много шарена и интересна. Създадоха се чудесни познанства и приятелства. Имаше журналисти от сферата на културата, студенти, ценители, блогъри, колекционери. Обединяващата нишка помежду им беше усещането, че сферата им на разбиране към визуалното творчество се разширява.

Курсът се провежда за последен път, тъй като Нада отново се връща към своите научни търсения в академичните среди на Острова през септември.

Таксата за участие е почти символична - 200 лв. Като се има предвид броя на часовете и темите и обема на информация - е съвсем достъпна и има за цел да приобщи по-широк кръг от хора към съвременнното изкуство.

За записване - bomidavies@gmail.com 

https://www.facebook.com/pages/A-companion-to-contemporary-art/564211977018147?__mref=message_bubble
Избрани сайтове изкуство

  • Гледай в интернет! Gledko.NET - видяно в мрежата- За дома, Музика, Изкуство, Мода, Медии, Образование, Здраве, Красота, Туризъм, Любов и отношения, ...

  • Най-актуални страници изкуство

  • Нова година в Коста Дел Сол 28.12.2019г. гледай още » ...

  • Великден в Париж 17.04.2020г. гледай още » ...

  • Израел и Йордания - 7НВ - 19.03.2020; 27.03.2020; 23.04.2020; 14.05.2020; 21.05.2020г. гледай още » ...