Ботокс- инжектиране на битулинов токсин

Ботокс

Ботокс- За какво е подходяща тази процедура? Какво представлява ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин или ботокс, е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите, междувеждието и някои други области на лицето. Скулптурира и подмладява лицето.

Нефертити лифтинг – прилагане на ботокс на ръба на долната челюст, за повдигане на увисналата кожа и устните ъгълчета. Прилага се като превантивна мярка и не в напреднал стадий на увисване.

Още при какви случаи се прилага ботулиновият токсин: упорити мускулни спазми на клепача и лицето, третиране на белези.


Какво представлява ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин е невротоксин – най-силният познат на Земята. Той е синтезиран протеин от бактерията Clostridium Botulinum. В природата тя и нейните спори съществуват в безкислородна среда и загиват при по-продължителна термична обработка при минимум 100° С. Протеинът от бактерията Clostridium Botulinum притежава висока токсичност, като в миниатюрни дози блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Това води до мускулна релаксация и означава, че мускулът не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. Инжектирането на БТ в мускулите не може да предизвика негативни реакции в организма, ако се използват само легални, световно лицензирани продукти, а не нелегален ботокс с неизвестен произход, незнайна технология и концентрация, който по-късно може да се предизвика автоимунно заболяване. Ако се прилага в големи дози и много често – например на всеки два месеца - ботулиновият токсин може да предизвика образуване на антитела, които много бързо елиминират действието му. Досега няма данни за раковообразуващ /канцерогенен/ ефект.

  
5 причини за и против ботокса

5 митa за резултатите от ботокса или на какво трябва и на какво не трябва да вярвате или 5 причини за и против ботокса (инжектирането на битулинов токсин). 

Най-честите митове, за опасностните, които крие процедурата по ИНЖЕКТИРАНЕ НА БОТУЛИНОВ ТОКСИН - БОТОКС са

1. Ще изгубите изражението на лицето си!

Истина: идеята е в използването на достатъчно  малки дози, при които изражението на лицето остава незасегнато

2. Когато ефектът от лечението Botox свършва, ти започваш да изглежда по-зле, отколкото преди лечението.

Истина. А лечение Botox е процес на кожата бръчки пасивира в четири до шест месеца, което означава, че структурната цялост на кожата всъщност подобрява. 

3. Botox се използва за осигуряване на големи устни.

Не, Botox не може да даде по-големи устни. Той се използва, за да се отпуснете мускулите и е особено подходящ за бръчките по челото, бръчки между веждите и пачи крак. Ако искаме пълни устни, използвайте пълнител като Restylane.

4. Инжектирането на битулинов токсин боли!

Усещането е подобно на отстраняване на вежди с пинсета. Иглите се използват, са от същия тип, който се използва за инжектиране на инсулин, всички много тънки игли, който дава само малка точка.

5. Botox е скъпо удоволствие и е само за известните 

Цената на ботокс процедура в България в зависимост от третираната зона започва от 200 лева и може да достигне 1000 лева. 

  
Странични ефекти след ботокса

Най-често срещаните странични ефекти след инжектирането на битулинов токсин- ботокс. 

  • Главоболие, което преминава за няколко дни.
  • След като се прояви действието на БТ, в областта на челото може да се усеща тежест или да се чувствате като с нахлупена шапка. Това може да продължи около 20 дни.
  • При поставяне на БТ в околоочната зона може да се появят отоци под очите, поради нарушено изтласкване на лимфата. Това състояние продължава от няколко дни до месец. Може да се появят допълнителни бръчки под очите.

Много рядко срещани:

  • Затваряне на клепача /птоза/ – трае около 20 дни.
  • Сълзене или сухота на очите.
  • Изкривяване на устния ъгъл.
  • Затруднено преглъщане и дишане при инжектиране на БТ в областта на шията.
  • Затруднено говорене и трудно произнасяне на определени гласни букви „о“, „у“ и др.
  
Кога се появява и колко продължава ефектът от ботокса

Действието на ботулиновия токсин се проявява от 4 до 10 дни след процедурата. Максималният ефект се наблюдава обикновено от 1 до 2 седмици след процедурата.

Продължителността на ботокс ефекта е в зависимост от типа на мускулатурата

Ботокс ефектът продължава от 4 до 6 месеца. При някои пациенти е възможно и до 8 месеца след първата процедура. При всяка следваща апликация действието е 1 година. След 6 - 8 процедури има трайно изглаждане на мимическите бръчки и могат да минат години преди да се предприемат следващи стъпки в грижата за красотата и свежия вид на лицето.

Най-бързо отпуска зоната около очите – между 3 или 4 месеца. Ако се налага корекция, тя може да се направи 12 и не по-късно от 15 дни след инжектирането. Ако пациентът не е доволен от резултата и БТ не го е „хванал“ добре, повторна процедура може да се направи чак след 3 месеца.

Различните пациенти имат различен мускулен тонус, т. е. различна сила на съкращение на мускулите. Има 3 типа тонус: кинетичен, хиперкинетичен и хипертоничен /свръхповишен мускулен тонус/. В зависимост от областта на третиране, пациентите могат да бъдат хиперкинетични в една област, а в друга хипокинетични, така че дозата се определя индивидуално според мускулните показатели.

  Отровата, която изтрива белезите на времето! Жизнено и красиво лице без болка и безоперативна манипулация. Ботокс процедури и терапии от Пандерма.  гледай още » panderma.net