Хигиенично ли е пълното обезкосмяване?

Пълно обезкосмяване

Достатъчно голямата е разликата в порнографията от времето на сериала „Нюйоркска комбина“/The Deuce (70-те години на ХХ в.) и днешната? Степента на епилация и пълното обезкосмяване.

Към средата на 80-те обезкосмяването започва бавно, но методично да завладява нови територии и полека да се превръща в нещо като норма, като днес наличието на „мохерче“ не само в порното, но и в живота минава за недопустимо. Ако сте се питали защо – отговорът е, заради системата VHS и възможността порнографията да се консумира масово на видеокасетки.

От древни времена още в Древен Египет, Гърция и Рим са се борили с нежеланото окосмяване посредством пърлене на пламък и нагорещена маша. Но за днешния тренд на тоталното обезкосмяване голямо значение има списание „Плейбой“. Ако щете вярвайте, но Университетът „Джордж Вашингтон“ е провел изследване, според което до 80-те години пубисното окосмяване при моделите е било по-обилно и видимо, за да се стигне до пълното му изчезване или редуциране до под 10% от 2000 г. нататък, и така радикалното премахване на пубисното окосмяване тръгва от „мръсните“ филми. Иронята е, че днес много жени се чувстват нечисти и мръсни, когато не са се обезкосмили.

Изследване върху 3300 жени, осъществено в САЩ сочи, че:

84% признават, че редуцират окосмяването, 59% от жените казват, че го правят „по хигиенни причини“, а 62% поне веднъж са предприемали пълна епилация. Най-старателно се обезкосмяват жените на възраст между 18 и 24 години, като 20% от тях казват, че го правят заради партньорите си. Сред причините, които изтъкват, е, че се чувстват по-секси, според същото изследване съществува връзка между пълното обезкосмяване и възхода на пластичната хирургия. Увеличава се и броят на мъжете, които предприемат чатално обезкосмяване.

И... При такава масова борба с природата, може би е редно да се запитаме: вредно ли е окосмяването и хигиенично ли е пълното обезкосмяване?

Как и кога да се обезкосмим? Център по естетика Persona e единственият в България, който притежава уникалният апарат за трайно обезкосмяване - Sharplight. БЕЗ болка, БЕЗ изгаряне, БЕЗ възпаления.  гледай още » www.persona.bg