WICK (фитил) системите са най-простите и от всичките 6 вида хидропонни системи. Това е защото нямат нито една подвижна част, тъй като не използват помпи или електричество.   Въпреки това някои градинари предпочитат да използват въздушни помпи в резервоара за да обогатяват разтвора с кислород.  Цялата система е много подходяща за места, на които няма достъп до електричество, или където то не е достатъчно надеждно. Wick системите са предпочитани от начинаещи в хидропониката, даже често се използват с учебна цел в училищата, защото обясняват принципите на хидропониката много лесно.

Wick системите функционират, като хранителния разтвор се покачва нагоре по найлонов фитил, благодарение на капиларните свойства, или иначе казано разтворът бива изсмукван от резервоара, като от гъба. Обикновено добрите Wick системи имат поне 2 фитила с размери достатъчни за изкачването на необходимото количество разтвор. Контейнерът, в който се намира растението, е най-добре да стои непосредствено над резервоара, по този начин пътят на водата до растението е възможнои най-кратък.

Основният недостатък на Wick системите е, че не вършат работа при големи растения, които се нуждаят от повече вода. Най-подходящи са за малки растения без плодове, например марули и билки. Друг недостатък е невъзможността да смогват с изхранването на растения, които имат необходимост от големи количества  хранителни вещества, като например домати, чушки (повечето плодни растения се хранят в големи количества). Друг проблем на този тип системи е това, че хранителните вещества не абсорбират водата и хранителните вещества равномерно. Растенията поемат това, което им е необходимо а останалото се натрупва в растежната среда, което в един момент може да доведе до токсично претрупване на минерални соли в средата. Това е причина за необходимостта от редовно промиване на растежната среда с чиста вода веднъж седмично.