Дислексия признаци

Дислексия

Ако навреме се разбере, че детето има такъв проблем и то започне да се обучава по индивидуална програма, има шанс да се научи да пише и да чете, да стане грамотно и успешно да се реализира професионално.

 

Дислексия, дислексия признаци, ранни признаци на дислексия, дислексия при деца, деца с дислексия, дислексия при децата...

Всички проблеми обикновенно, които детето среща в училище, родителите свързват с мързела и разсеяността му. Проблемът обаче може да е друг. 

Две трети от първокласниците, според официална статистика в една или друга степен се сблъскват с дислексия. И заради това им е трудно да учат по общата програма.

Той просто е мързел“, „Не се старае въобще“ , „Не иска да учи, иска за бездейства - подобни оплаквания могат да се чуят от страна на родителите (а не рядко и от учителите).

Но, малко са тези, които се замислят, че проблемът може да не е в мързела. Много често детето просто трудно възприема и усвоява информацията. И въобще не и виновно за това, въпреки че често дори го наказват.

Дислексиця, дисграфия, дискалкулия – това са особености във възприемане на информацията, заради които на детето му е трудно да се справя с четенето, писането и по математика.

Според статистиката всяко 10-о дете проявява признаци на дислексия. Около 64% от първокласниците влизат в училище с нарушения на речта, всеки 5-и има проблеми с обучението, а около 80% с четенето.

Важно е да се разбере, че дислексията не е болест, а невробиологична особеност. Интелектът на детето с дислексия не е нарушен, а проблемът му не е в нежелание да учи още по-малко в мързела.

Еднозначно обяснение за причините на дислексия, просто няма. Медицински и психологични изследвания на тези деца доказват различия в развитието на някои психични функции и неврологични особености. Повечето от тях трудно разпознават отделните звуци в думата, и буквата, която отговаря на този звук. Но тези деца могат да израснат като творчески личности и да мислят нестандартно.

Обикновено признаците на дислексия се проявяват, когато детето тръгне на училище.

Ето някои, които може да откриете още в предучилищна възраст:
Избрани сайтове дислексия

Най-актуални страници дислексия

  • Дислексия признаци Дислексия

  • Какво трябва да направим при дислексия? Решения

  • Повярвайте в своето дете