Техники при и за боядисване

Първото и основно правило е да се , погрижете да подготвите помещенията за боядисване.

Задължително, обозначете границите на площта за боядисване с помощта на самозалепваща лента, като обърнете особено внимание на отворите за прозорците и вратите, както и за прилягащите към стените таванни повърхности.

След това извършете нужната обработка на основата:

Стените трябва да бъдат почистени, изравнени, да се шпакловат пукнатините и да се извърши качествено грундиране на повърхността. Изчакайте изсъхването на грундиращия разтвор и след това акуратно обработете с шкурка неравните участъци. Обърнете внимание, че веднага щом повърхността на шкурката се покрие с прах и загуби зърнитостта си, трябва да я замените с ново парче.

Завършвайки шлифовката..

Изтрийте грундираната основа с парче груба тъкан, за да премахнете образувалият се прах.

А, за да предпазите очите си от попадане на боя в тях, носете защитни очила.

Сипете, боята в кофа и грижливо я разбъркайте с пръчка или електрически миксер до получаване на еднородна маса. Вземете четката и я потопете в боята до една трета от височината на косъма. Задължително за известно време задръжте четката над кофата, за да може излишната боя да се отече обратно в съда.

Поднесете четката към повърхността за боядисване:

Започнете нанасянето на боята от някой от ъглите на помещението. Нанасяйте ивиците накръст: отгоре надолу и отляво надясно. Постарайте се да получите равномерност на покритието.

Всички участъци, недостъпни за бояджийския валяк, трябва да обработите с четката. Като правило, това са 20-30 см от всеки ъгъл на помещението, а също и другите граници, обозначени със самозалепваща лента.