Как да се предпазим от фалшиви онлайн магазини

Онлайн пазаруването е широко разпространено днес не само поради лекотата, с която можем да закупим желаната стока по интернет, но и поради разнообразието на стоки и цени. Точно това обаче понякога може да се окаже проблем. Да предположим, че сте решили да си купите определена стока от интернет. Първото нещо, което повечето потребители биха направили е да потърсят желания артикул в Google с надеждата, че ще намерят каквото търсят на възможно най-изгодната цена.

 

Търсачката предлага на практика всичко, което е свързано с вашето търсене, и е ‘изложено’ в интернет. Дали обаче онлайн магазинът, който ви предлага невероятна оферта е достатъчно надежден? Трябва ли да му се доверим само защото Google го е ‘препоръчал’? Разбира се, че не. Особено ако нещо в офертата ви изглежда съмнително.

 

Хакерите постоянно създават фалшиви онлайн магазини с цел да откраднат клиентски данни. За тях подобна практика е изключително проста за изпълнение, и жизнено важна, подобно на мрежата на паяка, който се опитва да хване доверчивата мушица. Ако не искате да станете жертва на паяжината от изкусно изплетени заплахи в интернет, можете да последвате съветите на PCWorld.

 

От популярната интернет медия ни препоръчват да инсталираме плъгина Zscaler Safe Shopping ако сме от потребителите, които пазаруват в интернет. Този плъгин  предупреждава за фалшиви и компрометирани онлайн магазини. Предложеният по-горе линк е за версията на плъгина за Internet Explorer, но ако използвате различен браузър можете да изтеглите верися на Zscaler Safe Shopping и за него, тъй като този плъгин е наличен за всички популярни браузъри.

 

 

Как точно работи Zscaler Safe Shopping? Веднъж инсталиран, той ще актуализира постоянно списъка си с ‘лоши’ домейни и ако се случи да посетите някой от тях, ще видите предупреждение. В тази връзка трябва да отбележим, че дори и да имате стабилен пакет софтуер за сигурност, инсталиран на вашия компютър, той няма да открие фалшиви или компрометирани уеб магазини. В заключение, плъгинът Zscaler Safe Shopping е безплатен и лесен за използване, и можете да му се доверите напълно.